Udang tumis
Bahannya (hidangan empat orang):
500 gram udang saiz sederhana (dikupas kulit)
2 sudu besar minyak masak
Bahan A:
4 biji bawang merah
24 ulas bawang putih
1 tangkai cili merah
12 gram Maggi CukupRasa
1/2 sudu teh serbuk lada
Cara penyediaan (masa penyediaan dan memasak - 20 minit):
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis semua bahan A hingga wangi.
2. Masukkan udang, Maggi CukupRasa, serbuk lada dan masak selama dua minit.
3. Hidangkan ketika panas.
Petua:
Makanan laut mengandungi semua sembilan asid amino penting untuk memenuhi keperluan protein harian kita.
Sayur campur
Bahannya (hidangan untuk empat orang):
2 sudu besar minyak masak
Bahan A:
12 gram Maggi CukupRasa
100 gram bunga kubis (dipotong kecil)
1 batang lobak merah (dipotong bunga)
4 tangkai putik jagung (dihiris)
3 tangkai kacang panjang (dipotong 3 sentimeter)
1 keping tempe (didadu dan digoreng hingga masak)
2 sudu besar air
Cara penyediaan (masa penyediaan dan memasak - 15 minit)
1. Panaskan minyak masak, masukkan semua bahan A dan tumis antara tiga hingga lima minit hingga sayur masak.
2. Hidangkan ketika panas.
Petua: Untuk sajian seimbang, hidangkan dengan nasi dan masakan daging.
petikan dari harian metro
Rabu, 2 Disember 2009
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan