Rabu, 2 Disember 2009

Sajian udang tumis dan sayur campur

Udang tumis


Bahannya (hidangan empat orang):

500 gram udang saiz sederhana (dikupas kulit)

2 sudu besar minyak masak

Bahan A:

4 biji bawang merah

24 ulas bawang putih

1 tangkai cili merah


12 gram Maggi CukupRasa


1/2 sudu teh serbuk lada



Cara penyediaan (masa penyediaan dan memasak - 20 minit):

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis semua bahan A hingga wangi.

2. Masukkan udang, Maggi CukupRasa, serbuk lada dan masak selama dua minit.

3. Hidangkan ketika panas.



Petua:


Makanan laut mengandungi semua sembilan asid amino penting untuk memenuhi keperluan protein harian kita.



Sayur campur



Bahannya (hidangan untuk empat orang):


2 sudu besar minyak masak



Bahan A:


12 gram Maggi CukupRasa


100 gram bunga kubis (dipotong kecil)


1 batang lobak merah (dipotong bunga)


4 tangkai putik jagung (dihiris)


3 tangkai kacang panjang (dipotong 3 sentimeter)


1 keping tempe (didadu dan digoreng hingga masak)


2 sudu besar air



Cara penyediaan (masa penyediaan dan memasak - 15 minit)

1. Panaskan minyak masak, masukkan semua bahan A dan tumis antara tiga hingga lima minit hingga sayur masak.

2. Hidangkan ketika panas.



Petua: Untuk sajian seimbang, hidangkan dengan nasi dan masakan daging.


petikan dari harian metro

Tiada ulasan:

Catat Ulasan