Bahannya:
320 gram udang segar
40 gram cili kering
4 ulas bawang putih dimayang
40 gram kacang pinus panggang
80 gram cendawan butang dihiris
20 gram daun parsli Itali
40 mililiter air rebusan kepah
160 mililiter minyak zaitun untuk menggoreng
Garam untuk perasa
Serbuk lada putih
480 gram pasta capellini
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak zaitun untuk menggoreng, kemudian masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau.
2. Masukkan hirisan cendawan butang.
3. Masukkan cili kering dan kacau.
4. Kemudian, tambahkan kacang pinus panggang dan kacau sebati.
5. Masukkan udang dan masak hingga kemerahan, kemudian campurkan hirisan daun parsli Itali, kacau sebati.
6. Tuangkan air rebusan kepah ke dalam campuran bahan diikuti sedikit garam dan serbuk lada putih.
7. Biarkan mendidih sekejap, kemudian masukkan pasta yang dicelur selama seminit. Kacau sebati selama seminit.
8. Chef Mohd Adib menunjukkan hidangan mudah pasta cara Itali.
Tip chef:
Seeloknya, pasta yang digunakan disimpan di tempat sejuk untuk mengelakkan terdedah kepada udara dan menyebabkan teksturnya kering.
Gunakan hanya bahan segar terutama makanan laut, sayuran serta air rebusan untuk membuat pasta bagi mengelakkan rasa kurang enak.
Terima Kasih:
Resipi disediakan Chef Mohd Adib Hassan daripada restoran Favola, Hotel Le Meridien, Kuala Lumpur.
petikan dari harian metro
Selasa, 22 Disember 2009
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan