Selasa, 22 Disember 2009

gamberetti alla pinoli

Bahannya:



320 gram udang segar


40 gram cili kering

4 ulas bawang putih dimayang

40 gram kacang pinus panggang

80 gram cendawan butang dihiris

20 gram daun parsli Itali

40 mililiter air rebusan kepah

160 mililiter minyak zaitun untuk menggoreng

Garam untuk perasa

Serbuk lada putih

480 gram pasta capellini



Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak zaitun untuk menggoreng, kemudian masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau.

2. Masukkan hirisan cendawan butang.

3. Masukkan cili kering dan kacau.

4. Kemudian, tambahkan kacang pinus panggang dan kacau sebati.

5. Masukkan udang dan masak hingga kemerahan, kemudian campurkan hirisan daun parsli Itali, kacau sebati.

6. Tuangkan air rebusan kepah ke dalam campuran bahan diikuti sedikit garam dan serbuk lada putih.

7. Biarkan mendidih sekejap, kemudian masukkan pasta yang dicelur selama seminit. Kacau sebati selama seminit.

8. Chef Mohd Adib menunjukkan hidangan mudah pasta cara Itali.



Tip chef:



Seeloknya, pasta yang digunakan disimpan di tempat sejuk untuk mengelakkan terdedah kepada udara dan menyebabkan teksturnya kering.


Gunakan hanya bahan segar terutama makanan laut, sayuran serta air rebusan untuk membuat pasta bagi mengelakkan rasa kurang enak.



Terima Kasih:

Resipi disediakan Chef Mohd Adib Hassan daripada restoran Favola, Hotel Le Meridien, Kuala Lumpur.

petikan dari harian metro

Tiada ulasan:

Catat Ulasan