Bahannya (untuk hidangan 4 orang):
1/2 kilogram hati lembu
1/2 kilogram limpa lembu
1/2 kilogram daging batang pinang
1/2 kilogram paru
Bahan dikisar:
20 tangkai cili kering
10 tangkai cili padi
20 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
4 batang serai
Bahan tumis:
1 cawan rempah Bukhari
1/2 cawan rempah beriani
1 cawan kerisik
3 helai daun kunyit (mayang halus)
2 kiub pati ayam
1 biji kelapa (jadikan santan semangkuk atau boleh guna susu rendah lemak)
1 buku gula Melaka
Cara memasak:
Daging, paru, hati dan limpa direbus terlebih dulu dalam api perlahan dan simpan air rebusan.
Panaskan minyak untuk menumis.
Masukkan bahan kisar.
Goreng hingga pecah minyak.
Masukkan semua bahan (rempah) dan reneh sampai masak.
Masukkan kerisik, santan dan tambah sedikit air serta daun kunyit yang dimayang.
Masukkan gula merah, kacau dan hidangkan.
petikan dari harian metro
Rabu, 30 Disember 2009
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan