Khamis, 10 Disember 2009

beriani gam ala EQ

Bahannya (untuk sajian 10 orang):
2 cawan beras Basmati
500 gram ayam dipotong kecil
1/2 cawan susu
1 cawan yogurt
3 ulas bawang
1 sudu halia (dikisar)
1 sudu bawang putih dikisar
1/2 cawan tomato puri
1 sudu serbuk cili hijau
1 sudu serbuk jintan yang disangar
2 sudu serbuk masala
300 gram serbuk buah pelaga hijau
Secubit safron
1 sudu serbuk ketumbar
2 sudu daun ketumbar
7 sudu minyak sapi
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:
1. Campurkan tomato puri, yogurt, pes halia, pes bawang putih, serbuk cili hijau, serbuk kunyit, serbuk jintan, serbuk masala dan garam. Kacau sebati.
2. Perapkan ayam dengan bahan terbabit dan ketepikan selama tiga ke empat jam.
3. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang hingga keemasan dan naik baunya.
4. Masukkan ayam yang sudah diperap dan masak selama 10 minit.
5. Tambah empat cawan air ke dalam beras. Kemudian campurkan safron dan susu
6. Campurkan serbuk buah pelaga dan ayam.
7. Masak nasi pada tekanan suhu tinggi dan kacau.
8. Hiaskan dengan daun ketumbar dan hidang ketika panas.


Petikan dari harian metro

Tiada ulasan:

Catat Ulasan