Ikan Terubuk Asam Pedas (untuk hidangan 6 orang)
Bahan-bahannya:
1 kilogram - ikan terubuk
100 gram - minyak masak
200 gram - bawang besar
50 gram - halia
50 gram - bawang putih
100 gram - cili kering
20 gram - belacan
20 gram - asam keping
30 gram - serbuk/kiub ayam
30 gram - garam
400 gram - kacang bendi
30 gram - daun kesum
50 gram - bunga kantan
Cara-cara membuatnya:
- Ikan terubuk dibersihkan dan dipotong-potong. 
- Kisar halus bahan tumisan.
- Panaskan minyak dengan api sederhana. Tumiskan bahan tumisan hingga terbit minyak. 
- Panaskan minyak dan daun kari hingga garing. Kemudian masukkan bahan kisar. 
- Masukkan air asam jawa dan air. Biarkan hingga mendidih dan masukkan daun kesum serta bunga kantan. 
- Masukkan bahan perasa dan akhir sekali masukkan bendi.
- Akhir sekali masukkan ikan
petikan dari harian metro
Rabu, 2 Disember 2009
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
 
Tiada ulasan:
Catat Ulasan