Rabu, 2 Disember 2009

Ikan Terubuk Asam Pedas

Ikan Terubuk Asam Pedas (untuk hidangan 6 orang)

Bahan-bahannya:

1 kilogram - ikan terubuk

100 gram - minyak masak

200 gram - bawang besar

50 gram - halia

50 gram - bawang putih

100 gram - cili kering

20 gram - belacan

20 gram - asam keping

30 gram - serbuk/kiub ayam

30 gram - garam

400 gram - kacang bendi

30 gram - daun kesum

50 gram - bunga kantan



Cara-cara membuatnya:

- Ikan terubuk dibersihkan dan dipotong-potong.

- Kisar halus bahan tumisan.

- Panaskan minyak dengan api sederhana. Tumiskan bahan tumisan hingga terbit minyak.

- Panaskan minyak dan daun kari hingga garing. Kemudian masukkan bahan kisar.

- Masukkan air asam jawa dan air. Biarkan hingga mendidih dan masukkan daun kesum serta bunga kantan.

- Masukkan bahan perasa dan akhir sekali masukkan bendi.

- Akhir sekali masukkan ikan

petikan dari harian metro

Tiada ulasan:

Catat Ulasan