Selasa, 22 Disember 2009

Masak lemak ayam cili padi

Bahan:

1 ekor ayam

3 biji cili merah

2 batang serai

1 labu bawang besar

1 keping asam gelugur

1 1/4 biji kelapa atau 1 paket santan serbuk (1 biji diambil santan, 1/4 biji dijadikan kerisik)

20 cili api atau cili kering pedas

2.5 sm kunyit hidup

Garam secukup rasa



Cara membuatnya:



Ayam dipotong mengikut cita rasa.


Cili api, cili merah dan kunyit hidup ditumbuk hingga lumat, serai dititik serta bawang besar dimayang halus.


Masukkan ayam dan bahan yang sudah ditumbuk ke dalam periuk berserta bawang yang sudah dimayang, serai dan santan.


Masak hingga mendidih. Masukkan pati santan, asam gelugur dan kerisik, kacau hingga rata.


Apabila ayam sudah empuk, masukkan garam secukup rasa.


Siap untuk dihidang.


petikan dari harian metro

Tiada ulasan:

Catat Ulasan