Selasa, 22 Disember 2009

Kerabu obor-obor

Bahannya:

200 gram obor-obor

2 batang serai

4 biji cili padi

1 biji bawang merah

4 batang daun ketumbar

2 sudu sos cili

1 sudu gula

1 sudu sos ikan

2 sudu jus limau nipis



Cara membuatnya:

1. Obor-obor dipotong kecil dan dicuci hingga bersih.

2. Masak air hingga mendidih dan celur obor-obor berkenaan selama 10 saat saja. Kemudian, angkat dan rendam dalam air selama satu jam.

3. Hiris serai, cili padi, bawang merah dan daun ketumbar.

4. Masukkan semua bahan tadi ke dalam mangkuk dan gaul hingga sebati. Biarkan di dalam peti sejuk selama satu jam.

5. Selepas itu toskan airnya dan sedia untuk dihidangkan.



Tip Chef Harun untuk menyimpan obor-obor lebih lama:



Selepas dibersihkan dan dicelur selama 10 saat, masukkan obor-obor berkenaan ke dalam air sejuk dan simpan dalam peti sejuk.


Air rendaman perlu ditukar sekurang-kurangnya seminggu sekali.


Pastikan bekas digunakan untuk membasuh serta menyimpan obor-obor bebas daripada minyak kerana bahan berkenaan boleh menyebabkan obor-obor cepat rosak.


Sekiranya obor-obor dijaga dengan betul, ia boleh disimpan sehingga berbulan-bulan lamanya.

petikan dari harian metro

Tiada ulasan:

Catat Ulasan