Bahannya
1 kilogram udang galah (dibersihkan)
10 tangkai cili api
10 biji belimbing buluh (dibelah)
1 mangkuk santan
2 helai daun kunyit
3 batang serai (dititik)
Bahan dikisar halus
2 biji bawang besar
3 biji cili merah
2.5 sentimeter (1 inci) kunyit hidup
Cara membuatnya
1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk, apabila mendidih masukkan serai ketuk dan daun kunyit.
2. Masukkan udang. Apabila udang dimasak, masukkan santan dan kacau sehingga kuahnya mendidih.
3. Masukkan garam dan serbuk perasa.
Rahsia menyiang udang:
Campurkan sedikit garam ke dalam semangkuk air. Kemudian rendam udang selama 10 minit dan kulit udang akan terbuka dengan sendirinya. Selain itu, perahkan limau nipis ke dalam semangkuk air dan masukkan udang. Biar selama 15 minit.
Petua mengopek kulit udang galah:
Jika ingin segera memasaknya, rendam udang ke dalam air panas dan biarkan seketika. Tentu kulitnya cepat terbuka. Tetapi jangan dimasak terlalu lama jika inginkan rasanya yang asli.
Sumber dari harian metro 18 november 2009
Selasa, 17 November 2009
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan