Bahannya:
4 sudu besar minyak masak
8 keping ayam
500 mililiter pati santan
4 sudu besar air asam jawa
1/2 biji nanas
Segenggam daun kesum - dicincang
Garam dan gula secukup rasa
Pes rempah
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai - dihiris
2 sentimeter kunyit
4 helai daun limau purut
2 sudu teh belacan - dibakar
5 sudu besar cili kisar
1 sudu besar ketumbar serbuk
Cara memasak:
1. Satukan semua bahan pes rempah dan dikisar halus.
2. Tumiskan pes tadi dengan minyak pada api sederhana sehingga bangkit baunya dan dimasukkan ayam tadi. Masak lima minit lagi.
3. Tuangkan pati santan dan jus limau nipis, kemudian tambah air secukupnya dan reneh selama 30 minit.
4. Masukkan nanas dan daun kesum serta tambah perasa secukupnya dengan garam dan gula. Hidangkan.
Berkongsi petua, menumis hendaklah dilakukan dalam api sederhana sehingga bangkit bau apabila minyak betul-betul pecah.
Api hendaklah di kawal dengan baik supaya tidak menyebabkan rasa hangit.
sumber dari harian metro 18 november 2009
Selasa, 17 November 2009
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan