Selasa, 17 November 2009

Ikan bawal putih kukus

Bahannya

1/2 kilogram ikan bawal putih



Untuk sos

50 gram sos soya
2 sudu teh sos (cili atau tomato)

30 gram akar ketumbar

30 gram gula

50 gram air

30 gram halia

Rebus semua bahan

Hiasan

4 biji kacang pis

4 biji cendawan hitam

4 biji lobak merah



Cara membuatnya:

Ikan bawal dibersih dan dikukus bersama halia.

Sesudah masak, tuangkan air panas bersih ke atas ikan itu. Sos yang sudah direbus dituangkan ke atas ikan dan dihiaskan dengan sayur (untuk hiasan yang dinyatakan) dan sedia dihidang.

Petua menghilangkan hanyir ikan


Antara cara biasa digunakan adalah menggunakan limau nipis yang dipotong beberapa bahagian. Gaul dan ramas bersama ikan yang hendak dibersihkan itu.


Kemudian, cuci ikan dengan sebiji limau nipis lagi dan perap kira-kira dua hingga tiga minit sebelum membilas ikan berkenaan serta digaul bersama serbuk kunyit dan sedikit garam.


Ada juga yang menggunakan pucuk jambu batu untuk menghilangkan bau kurang enak. Hanya ramas daun berkenaan pada ikan.


Bagi chef restoran Meisan, Hotel Quality Shah Alam, Chef Chin Hook Seng, menuang air panas ke atas ikan boleh sekali gus membuang bau ikan itu apabila ia dikukus.


resipi dari harian metro rabu 18 november 2009

Tiada ulasan:

Catat Ulasan